Kroatien…..here we come!

Någonstans ska ju resan börja…. varför inte i Malmö där vi tidigt imorse gick på tåget till Köpenhamn. Flyget skulle inte gå förrän 11.20 så vi var ute i god tid….VÄLDIGT god tid!! Nåja, hellre det än att springa sista biten med andan i halsen..

redan här tror jag att jag fångat min PT:s uppmärksamhet…. och det hon reagerat på med att skratta så tårarna rinner är givetvis ordet ”springa”!!

CPH, där hann vi med fika för att sedan slappa en stund. Buss ut till plattan där jag fick syn på planet vi skulle åka med…..hjälp!!! Propellerplan!!! Där och då hade jag gärna skippat denna resan men min kära reskamrat skulle blivit ledsen så det gick ju inte! Efter en förvånansvärt fin flygning och landning så sitter vi nu här i Zagreb och väntar på nästa plan till Pula. Enl Google ska det ta 12 minuter att flyga den sträckan men på vår biljett står det 1 timma och 50 minuter??!! Förklara det den som kan! En förklaring skulle ju kunna vara den där ”tekniska mellanlandningen” som det står på biljetten…..men vad skråen betyder DET då??

 

Dag 2

Igår blev vi hämtade på flygplatsen av en vän till tant Ana. Första gången jag blev mött med namnskylt!! Ja, inte mitt då utan Mauds men ändå…!

Det blev inte mycket pratat när vi väl kommit fram utan ganska med en gång blev det sängen.

Och glada blev vi när vi väl vaknade på morgon och solen lyste, lite fågelkvitter i bakgrunden och blommor i rabatten…. nu var vi beredda att ta tag i turistandet och se oss om lite. Det blev promenad med tant Ana till affären för lite matinköp i första läget.

Lunch ”hemma” och sen iväg för att fixa busskort till oss så vi kan åka runt lite som vi vill. Samtidigt passade Ana på att berätta om vad vi passerade. Så roligt att lyssna på hennes berättelser! Hon visade bl.a var marknaden finns som är öppen på lördagar i stan så nu laddar vi för morgondagens begivenheter! Tidigt i säng alltså….

Såhär fint har vi det just nu ???

 

Dag 3.

Började dagen väldigt lugnt och fint…. lördag betyder marknad i Pula så det var dit vi skulle gå bestämde vi. I och för sig hade vi ju fixat busskort igår men vi kände att vi behövde röra på oss lite så det blev en promenad på dryga halvtimman. En del avbrott blev det ju då kameran skulle fram lite nu och då….

Marknaden var i full gång när vi kom fram. Ändå är det säkert betydligt mer på sommaren förstod vi. En hel del av betongborden där försäljarna höll till var tomma. Men vad gjorde det när man kunde sitta på uteservering och titta på folk, i solen?

Här får kaffet symbolisera detta då jag bara tog lite bilder med ”stora” kameran här.

Efter den styrketåren fortsatte vi vår sightseeing i stan med bl.a. Colluseum. Intressant att tänka på historierna som utspelats där med gladiatorspel. Ett sånt förfärligt skådespel….

Det är inte supervarmt i luften men är soligt och gott i solen och man blir glad när man ser alla blommorna som kommit?

Ikväll har vi varit hos tant Ana, burit in lite ved till kaminen och sen blev det lite tv.

Dag 4

Sovmorgon! Gött….det är ju ändå semester! Lite kaffe på sängen och ett litet medhavt paket till reskompisen blev det i alla fall innan långfrukost och vi kom ut i solen idag. Promenad till stadens centrum där vi tänkt gå på museum. Men icke då, renovering på gång så det skulle inte öppna på de närmaste sisådär tre åren! Men då tog vi en tur neråt hamnen istället och passade på att njuta en kopp kaffe i solen?

Efter detta strosade vi runt i staden, fotade lite, tjötade lite och hade det allmänt gott o trevligt. Vi funderade på hur det är här på sommaren med alla turister precis överallt…. nu kändes det som vi hade gott om plats och slapp myller av människor på bilderna vi tog. Något enstaka barn här och var var ju bara en fördel! Eftersom vi travat över en mil idag också så förtjänade vi verkligen bussturen hem även om den var ganska kort. Inköp av lite bakverk på hemvägen och nykokt kaffe hos tant Ana med lite tv tittande avslutade denna dagen! Och givetvis lite planering inför morgondagen…

Dag 5

Idag skulle vi hyra bil! Vilket visade sig lättare sagt än gjort…. turistbyrån visade oss igår vilka ställen som var öppna här under lågsäsong men se de gick inte… båda var stängda! Vi får väl ta oss till busstationen och åka till flygplatsen för att fixa detta tänkte vi, men turen var med oss och vi hittade ett ställe alldeles vid busstationen so var öppet. Så skönt ?. När vi tittade på prislistan så visade det sig att det var högsäsongspriser där och vi skulle bara betala hälften….tackar!! Vi ville gärna till Porec för det var rekommenderat men med facit i hand så hade vi valt annorlunda. Nu var vi där en stund i alla fall och promenerade vid havskanten. Och visst var det fint….

Men personligen hade jag hellre promenerat runt i Rovinj som var fantastiskt vackert. Vi skulle bara fika där men då hittade vi smala gränder, vackra kullerstensgator och vackra gamla byggnader. Glömde mobilen i bilen så här blir det en bild avfotad från kameran.

Sen blev det mörkerkörning hem och då passade vi på att stanna till vid en spännande rondell i Pula. Såna fina rondeller kunde vi väl ha hemma?

Dag 6

vilken frihetskänsla att bara sätta sig i bilen och köra iväg! En liten titt på kartan och tyckte väl att Medulin lät bra så vi började där….. men ack vad vi bedrog oss! Där fanns inget nämnvärt att kika på så vi bara åkte runt en stund innan vi såg ut en ny plats att utforska. Men de var ju ganska små orter och inte mycket fanns öppet. Vi stannade på ett café och frågade efter mat men tyvärr…. Men skam den som ger sig!! Maud greppade ratten och så drog vi vidare. Plötsligt såg vi en skylt till en pizzeria och då magen knorrat ett tag så fick vi väl stanna på denna lilla, lilla by för att få i oss något. Och det ångrade vi inte…. bästa pizzan på väääldigt länge kan jag bara meddela!

Vårt vägval hade kanske kunnat vara lite bättre… men efter en lång färd på grusväg som gick upp och ned för berget så hamnade vi till slut i Labin. Denna ort hade ju kunnat gå oss alldeles förbi (hemska tanke!!) om vi inte följt strömmen av bilar som plötsligt dök upp från ingenstans, måste vart någon arbetsplats som stängt för dagen så alla skulle hem….. här fanns smala kullerstensgator, trånga gränder, ett litet, litet torg och en alldeles magnifik utsikt över nejden. En sån tur vi hamnade här uppe i bergen!

Avslutade kvällen hos tant Ana och såg Sverige ta hem den viktiga matchen mot Kroatien i handbolls EM? heja Sverige!

Dag 7

sista dagen innan hemfärd tiiiidigt imorgon bitti… Idag hade vi inte så jättebråttom iväg. Vi var nere i köpcentret och provianterade lite innan vi var tillbaka i lägenheten för att städa undan efter oss. Sen hade jag en önskan att åka tillbaka till Rovinj för att fota lite när mörkret fallit. Där finns fantastiskt fina gränder och kullerstensgator samt vackra lampor som jag sååå gärna ville fånga efter mörkrets inbrott! Så först lite mat sen fram med stativ och kamera! Och hon är snäll den där Maud som står ut med detta att ”vänta lite” och ”vänta lite till…” och ”stopp stopp”  senare kväll så blev det bara hem och hoppa i säng!

Tack för den här resan kära Maud?

6 Replies to “Kroatien…..here we come!”

  1. Springa?! Det hade jag velat se ?. Härliga bilder. Och vad härligt att läsa om en Ana. Det hette min faster och även M.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *